Saturday, December 26, 2009

jõulujaburus





Põhjendus, miks on erinevatesse interneti avaldumisvormidesse tekkinud veidraid pilte Pireti, Kristi, Triinu ja Kirsi ühenäolisest neliainsusest.
Tegin oma näiteringi Teleaktiivse Korrastusmehe, ainsa vapra maheeslase Petsu ja Gobsi kasvandike Daaravahusaga jõuluperformance'iii!!! Mu tublid üheteistkümnendikud olid põhilised ideedegeneraatorid, kümnendikke kasutasime lavalihana ja mina juhtisin vägesid.
Kõik toimus kooli keldrikatakombides, kokku (umbes) viies ruumis. Luugist sisse minnes avanes esiku moodi ruum, kus oli pimedus, ainult ühe valgusjuhtme valgel kaunistas üks kurblik neiu inimjõulupuud. Edasi minnes avanes suur saal, nelinurkne sammas keskel, ümber mille roomas jõulukardadega kinni seotud poiss, keda üks entusiast õrritas ja aega-ajalt lina kirjaga "Ma ei tee rohkem igavat kunsti" (John Baldessari) peale loopis. Veel oli selles ruumis kaks kalendritüdrukut, üksik luulelugeja (Fausti vist), põhjapõdrapiitsutaja ja nukuteatripoiss (Tšehhov?). Ühes seinas oli kaks avaust - jõulustripparite ruumi, mis oli valgustatud siniste tulukestega ja sisaldas 7-8 riideid seljast võtvat (+ ühte mandariini koorivat) alaealist ning teine viis tuppa, kus loeti ette Vikipeedia artiklit jõuludest. Kuulajateks savist murupäkapikud. Viimastes ruumides oli suur laud, katteks 10kg mandariine, selle taga metsik elajas, kes neid õgis ja mandariinitahtjaid koortega loopis. Kõrvaltoas oli ei midagi muud kui pimedus ning makk, mis lasi ainult "Last Christmasit". Sealt edasi läks üks kitsas koridor, kus mängis vaevumärgatavalt hispaaniakeelne "Üksinda kodus". Mööda ringruumi jooksis ringi fanaatik, loopides maha litreid ja muud kraami.
.D
Ühendav element ei olnud mitte jõulumüts, vaid Silveri mask. Kõikidel osalistel oli ees see sama mask, mida nende piltide pealt näha võib. Need tegime nimetatutega neljakesi valmis kunstikoolis paar päeva varem. Ning mida tahtis öelda see tekst linal? Sama püüdlik huvitava kunsti tegemine kui jõulukarnevali iga-aastane käimalükkamine.

Ühesõnaga (v)äge(v) kogemus. Mina kõndisin ringi ja vaatasin, mis kasvandikud teevad, vahepeal panin lugu uuesti algusesse (sest makil polnud repeat-nuppu, pfft), aga põhiliselt tantsisin pimeduses koos Triinuga Whami järgi xD Kõik said väga hästi hakkama, mulle meeldis nende koostöövalmidus, mis ilmnes viimases kokkusaamises. Aitäh, noorus.

Kõik kestis pool tundi - üks pikk vahetund. Huvilisi oli omajagu, mõned küll tõenäoliselt plakatitel lubatud tasuta mandariine jahtimas. Eksperiment õnnestus.

2 comments:

trees said...

kusjuures, see põhjapõdrapiitsutaja ja maas roomav maskiga kinniseotu moodustasid üsna perversse kombo, tuli meelde praegu.

Kris said...

laheee :)
ma oleks tahtnud ka seal olla. ...ja mandariine süüa (;