Wednesday, October 6, 2010

moosiröst

ma tahtsin sellest pikemalt kirjutada, aga kokkuvõtteks:

Animatsioonifestival Klik!Estonia//KLÕPS!, mis trügis nii metafoorselt kui füüsiliselt Tartu kultuurimaastikule (kuivõrd festival peeti ruumis, mis oli täis vana kunsti erinevatelt Tartu näitustelt) oli hea ja vägev, sest:
  • äge oli. inimesed tulid kohale ja neile meeldis.
  • mitmed kultuurilektüürid kurdavad tartu kunstielu konnatiiklikkuse üle. festival tõi rahvusvahelist kunstiringlust. kas festivali korraldamist võib loomemajanduse arendamiseks lugeda?
  • hoonete (urgaste*) taaskasutus on ainult positiivne. praegu veel nimetu loomekeskus, kunagine greifi trükikoda, kus festival toimus, on hea näide. koristasime ära laoruumi, kus muuseas vedeles kinosaali jagu toole, auto, maale, graafikat, baarilett, kraam, panime sisse kultuuri ja kommunikatsiooni
  • animatsioonid olid ägedad. crew oli äge. tulijad olid ägedad.


* urgaste all pean silmas neid vanu vägevaid maju, mis oma eksistentsi väärtuslikkust ikka ja jälle tõestavad. teiseks, avalikke ruume, mida ei saa muuks kui urkaks nimetada. sõnal "urgas" on minu suus & silmis ainult hea tähendus, viitab kodususele, pehmetele nurkadele. vastandina omadussõna "steriilne". parajad urkad on näiteks Gen (vana Gen/Lutsu teatrimaja oli lausa etalon), kadunud pärmivabrik, Tähtvere spordihall (ka kadunud, sest kaklustrenn kolis), minu ühikas.

No comments: