Tuesday, January 13, 2009

mässaja varjus ei vagatse


Minu kätte sattus mõni päev tagasi täiesti juhuslikult Marjane Satrapi raamat "Persepolis". Tegu on Iraanist pärit kirjaniku autobiograafilise koomiksromaaniga, kus ta räägib oma kulgemisloo 16 aasta vältel. mustvalged koomiksid illustreerivad ilmekalt siiraid sõnu. huumor on kergelt satiiriline ja kõlab kohati eesti keeles võõralt, aga sellega harjub ära.
Kui Marjane oli 10-aastane, toimus Iraanis islamirevolutsioon, tegevus toimub selle keskel Teheranis ning hiljem Viinis ja uuesti juba rahulikus Iraanis. Läbipõimunult jooksevad süžees kaks joont - Marjane isiklik elu ja suureks kasvamine ning tolleaegne poliitika, sõda, usk. Islam, mässumeelsus, kodu, perekond, rändamine, õppimine, kunst ja vabadus.
raamatu põhjal on hiljem tehtud ka täispikk animatsioon. film pole raamatuga küll identne, kuid jälgib enam-vähem sarnaselt autori elulugu, rääkides kõik ära. mõjub ka sama moodi.
see on ääretult hea raamat. ja film. ja raamatu-filmi kombo. uurige, lugege, vaadake esimesel võimalusel. kui see teile mitte midagi muud ei paku, siis õppige vähemalt tema tugevusest.

No comments: